Składniki: (na 4 porcje)
500 g mielonego mięsa z piersi indyka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
łyżka sosu sojowego
pół szklanki bulionu warzywnego lub ew. wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek
350 ml przecieru pomidorowego w butelce
Przygotowanie:
Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Wymieszać ze zmielonym mięsem. Dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Pod koniec na patelnię dodać starty drugi ząbek czosnku i lekko go zrumienić. Na patelnię z pulpecikami wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 – 7 minut, w międzyczasie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut. W międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać. W razie potrzeby doprawić pieprzem i suszonym oregano. Podawać z kaszą lub ryżem i warzywami.
1 porcja = 220 kcal
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku