Sezon na dynię trwa, najwyższy czas go wykorzystać! Poniżej przepis na szybkie placki z dyni i cukinii, idealne na kolację.
Składniki: (na 2 porcje)
2 szklanki startej na tarce dyni
1 szklanka startej na tarce dyni
1 mała cebula
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Na tarce zetrzeć obraną dynię, cukinię i cebulę. Dodać mąkę pełnoziarnistą, przyprawy i wymieszać. Dodać jajko i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier łyżką wykładać ciasto i rozpłaszczać. Piec około 20 min, do lekkiego zarumienienia. Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego, np. z sosem czosnkowym.
1 porcja = 240 kcal
Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu ze bloga Kwestia Smaku