Przepis na szybką rybę do obiadu, na kolację, czy jako składnik sałatki. Dzięki marynacie łosoś zyskuje ciekawy smak i pozwoli nam na proste urozmaicenie codziennych posiłków.
Składniki: (na 4 porcje)
4 filety z łososia (po około 100 g każdy)
1 łyżka startego korzenia imbiru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżeczka oleju roślinnego (np. sezamowego, ryżowego)
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Rybę opłukać, osuszyć. W misce wymieszać składniki marynaty: imbir, sok z cytryny, sos sojowy, nasiona sezamu, olej i miód. Włożyć filety z łososia i wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Filety wyjąć z marynaty wraz z całym imbirem i nasionami sezamu, ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować z każdej strony po około 3 minuty.
1 porcja = 220 kcal
Przepis na marynatę do łososia pochodzi z bloga Kwestia Smaku